godło
Herb Dęblin

Żyj smacznie i zdrowo - spotkanie z dietetykiem

W ramach Cyklu spotkań z ciekawym człowiekiem i Dnia Promocji Zdrowia w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Dęblinie gościliśmy lekarza medycyny Agnieszkę Piskałę, specjalistkę do spraw żywienia, eksperta żywieniowego w Nestlé Polska S.A. a także w programach telewizyjnych i radiowych.

Podczas wywiadu przeprowadzonego przez Paulinę Kiliszek i Wiktorię Kozuń dowiedzieliśmy się, że zdrowe i racjonalne żywienie to nie tylko jej zawód, ale także pasja, którą realizuje obecnie w nowym wymiarze uczestnicząc w programie edukacyjnym dla uczniów „Żyj smacznie i zdrowo”.

Program ma zachęcać uczniów do zdrowego i smacznego odżywiania, kształtować wśród nich postawę szacunku do żywności, dzielenia się nią z innymi oraz ograniczenia marnotrawstwa jedzenia.

W czasie spotkania ilustrowanego prezentacją multimedialną wykonaną przez Weronikę Bartosiewicz i Piotra Pataja omówiono sześć zasad prawidłowego żywienia prof. Stanisława Bergera (6 x U):

  1. Urozmaicenie.
  2. Uregulowanie.
  3. Umiar.
  4. Utrzymywanie (stałej wagi).
  5. Unikanie: tłuszczów zwierzęcych, nadmiaru cukrów prostych i niedoboru wielocukrów, nadmiernej ilości soli, żywności bardzo przetworzonej, alkoholu i używek, takich jak kawa i papierosy.
  6. Uważne kupowanie.

Jedną z głównych zasad prawidłowego żywienia jest regularne spożywanie pięciu urozmaiconych posiłków dziennie. Niestety, mało kto stosuje się do tego zalecenia.

Pani Agnieszka Piskała, która należy do wąskiego grona diet coachów, wyjaśniła nam różnicę między diet coachem a dietetykiem. W diet coachingu odchudzanie nie skupia się wyłącznie na kilogramach, odchudzanie zaczyna się w głowie i nie jest związane tylko z jadłospisem.

Moda na zdrowy styl życia i bycie fit zawładnęła umysłami Polaków. Jednym z najważniejszych odkryć w dziedzinie dietetyki jest genodieta, czyli dieta zapisana w genach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje trzynaście genów odpowiedzialnych za kształt naszej sylwetki, a co za tym idzie za poziom cholesterolu, predyspozycje na zachorowania na cukrzycę oraz sprawność metabolizmu.

Po tych niezwykłych lekcjach z uczniami gimnazjum, liceum pani Agnieszka Piskała spotkała się z zaproszonymi nauczycielami i rodzicami, omówiła konsekwencje nieprawidłowego żywienia, które w Polsce jest powszechnym i poważnym problemem.

Nasz szkoła bierze udział w społecznej akcji profilaktycznej „Sprawdź cholesterol u dziecka”. Niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, to główne przyczyny nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia, które zaczynają się już w dzieciństwie.

Nauczanie zasad prawidłowego żywienia i ich stosowanie w praktyce powinno się odbywać nie tylko w domu, ale też w przedszkolu i szkole.

Nawyki i zwyczaje żywieniowe kształtują się u dzieci do 15. roku życia, później są już tylko zmieniane i modyfikowane.

Zdrowy styl życia – to poza zrównoważoną dietą – jeszcze uprawianie sportu, jakieś hobby, właściwy odpoczynek i optymalizacja stresu.

BIP

MEN

Please publish modules in offcanvas position.